neix l’Escola Europea d’Humanitats

Hi ha qui està molt a favor de sentir-se europeu i hi ha qui ho veu com una estupidesa immensa, com una mena d’emulació d’uns ideals que mai no han acabat de quallar. La recentment inaugurada Escola Europea d’Humanitats, tal i com el nom indica, respon a a la idea d’Europa com un espai cultural amb passat i, el que és important, amb intencions de futur. Segons resa el mateix projecte,

Europa és una terra gastada i carregada d’història. Tanmateix, s’hi han configurat algunes categories i conceptes culturals que han resultat determinants per a la seva evolució i per a la seva aportació a la construcció simbòlica i institucional, més enllà d’Europa. Reconstruir els eixos fonamentals d’aquest patrimoni podria servir per pensar les bases d’una cultura compartida. I al mateix temps per relativitzar els mites eurocèntrics. Una major mobilitat de les idees pot fer avançar culturalment Europa. No es tracta de buscar una identitat europea, es tracta de crear espais d’interrelació real.

Iniciativa de l’equip de La Maleta de Portbou (amb la col·laboració, no us enganyéssim, de L’Obra Social “La Caixa” i el Club of Rome), l’Escola Europea d’Humanitats és un espai de formació i debat cultural que té l’objectiu d’adreçar qüestions humanístiques, culturals, socials i de tota mena. Sigui com sigui, i sempre des d’una mirada europea, s’hi faran cursos d’humanitats, seminaris d’especialistes i conferències públiques. 

Les activitats de l’Escola Europea d’Humanitats se celebraran al Palau Macaya.

El primer curs de l’escola és a càrrec d’Antonio Monegal i tracta sobre la literatura i el mal. De finals de novembre a principis de març, els afortunats que s’hi hagin apuntat sentiran a parlar de les perversitats del marquès de Sade, de les passions demoníaques d’Emily Brönte, de quotidianitat i crueltat en Elfriede Jelinek i d’altres escriptors com Kafka, Martin Amis o Nabokov. Sembla que el curs ha esgotat places —totes les activitats són gratuïtes i la gent s’hi ha llançat amb avidesa—, però hom sempre s’hi pot deixar caure, a veure si ens deixen entrar. En tot cas, caldrà estar atents a noves activitats. De moment, celebrem la iniciativa i us convidem a espiar-la més detingudament a la seva pàgina web.

FacebookTwitterGoogle+Compartir

Comenta

Categoria: Breus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>