final de mes: novembre 2015

Sembla que el Sol resisteix, però el fred ens ha agafat amb els abrics al fons de l’armari. Si visquéssim a Alemanya ens entregaríem al vi calent, però cert esperit reivindicatiu ens manté, malgrat tot, a les terrasses. Els problemes europeus i globals s’acumulen; mentrestant, la vida segueix tossudament endavant, amb les seves petiteses i victòries diàries. Pel que fa a París, Camus parla per nosaltres:

Oyendo los gritos de alegría que subían de la ciudad, Rieux tenía presente que esta alegría está siempre amenazada. Pues él sabía que esta muchedumbre dichosa ignoraba lo que se puede leer en los libros, que el bacilo de la peste no muere ni desaparece jamás, que puede permanecer durante decenios dormido en los muebles, en la ropa, que espera pacientemente en las alcobas, en las bodegas, en las maletas, los pañuelos y los papeles, y que puede llegar un día en que la peste, para desgracia y enseñanza de los hombres, despierte a sus ratas y las mande a morir en una ciudad dichosa.

(La cita, que és el paràgraf final de La pesta, l’hem extret del web de l’Ander Izagirre.)

 

AQUEST MES HEM PARLAT DE…

SIGUEU FELIÇOS!, DIGUÉ EL BENEFACTOR | Júlia Bacardit 

nosaltres

 Inspiració dels clàssics distòpics d’Aldous Huxley i George Orwell, Nosaltres de Ievgueni Zamiatin segurament va aparèixer al lloc equivocat en el moment equivocat. L’Editorial Males Herbes l’ha recuperada: visca la literatura russa i mori el mal govern!

 

HELEN MACDONALD, LA DONA QUE VA SER OCELL | Irene Pujadas

1445177069_246943_1445177188_noticia_normal

Mig memòries i mig assaig sobre el món de la falconeria, a H de halcón (Ático de los Libros) Helen Macdonald utilitza l’ensinistrament d’un astor (una mena de falcó molt salvatge) com a estratègia per superar la mort del seu pare.

 

MÀRIUS SAMPERE, DEMIÜRG | Pol Bolibar

10482416_1830947940464917_4634000545416122366_o

Al seu últim poemari, titulat L’esfera insomne (Labreu Edicions), Màrius Sampere s’allunya de la poesia a la qual estem més avesats i presenta un món autònom, descalculat, desenraonat.

 

UN DINAR INFORMAL | Júlia Bacardit

Martin-Caparros-680

L’escriptor argentí Martín Caparrós, vestit amb jersei negre, seu al mig d’una taula rectangular. Tots els periodistes que l’envolten van equipats amb una llibreta i, quan no intervenen, prenen notes. Escriuen una crònica sobre el que Martín Caparrós entén per crònica; i Martín Caparrós diu que “estoy harto de la palabra crónica”.

 

LA REDEMPCIÓ DE MARILYNNE ROBINSON | Irene Pujadas

2014_40_books_rowan (1)

L’escriptora nord-americana Marilynne Robinson, que recentment ha publicat Lila (Edicions de 1984), va venir al CCCB a fer-nos un tros de classe magistral sobre imaginació, empatia i democràcia.

 

EL PAÍS DELS CORS SALVATGES | Javier Borràs Arumí

mcdonalds-china-arches

Canvis lingüístics (la paraula que abans volia dir “camarada” ara vol dir “gai”), webs de cites, problemes de censura: a Age of Ambition (Farrar, Straus and Giroux), Evan Osnos passa llista de les peculiaritats i paradoxes de la Xina contemporània.

 

FORA DE CASA… 

- El món al revés! Amazon ha obert una llibreria física. | The Verge

- “Karl Ove Knausgård’s new book is beyond long, and way past self-indulgent. You should read it!”, diu Jonathan Ball.

- No hem ni entrat al desembre, però ja comença la inundació de millors llibres de l’any. | The New York Times

- A Barcelona, la nova Escola Europa d’Humanitats ofereix conferències, seminaris i cursos de caràcter redundantment europeista. | Els de dalt

- La publicació de diverses cartes inèdites de la família Rodoreda enforteix el lligam entre la vida i l’obra de l’autora de Mirall trencat. | El País

- Enrique Vila-Matas ha guanyat el premi Rulfo. Felicitats! El discurs de recepció que va llegir parla del futur de la novel·la (i de la vida).

- I Alicia Kopf ha guanyat el premi Documenta!! Té una pàgina web plena d’elucubracions nòrdiques.

- Heus aquí la història de Saeed Book Bank, una llibreria immensa d’Islamabad que ven obres de Richard Dawkins a dojo. | New York times

- Anem ampliant l’àlbum de cobertes de llibres. Menció especial a les increïbles creacions de Jordi Fornas.

- Ser flanêur durant l’era Internet és possible, com a mínim segons Bijan Stephen. | The Paris Review

- El Kosmopolis és un dels membres de “Literary Europe Live“, un projecte que uneix diversos festivals literaris per fer pinya. 

- Des del 1993, el Bad Sex in Fiction Award condecora l’escriptor/a que ha escrit l’escena de sexe més pèssima en una novel·la altrament bona. | The Guardian

FacebookTwitterGoogle+Compartir

També pot interessar-te...

  • És complicat trobar flaques als llibres que t'han passat el cos per la rentadora, que t'han remogut l'estómac com si fos un hula hoop. Les seves imperfeccions són perceptibles, però han aconseguit un dels objectius cabdals de la literatura: arribar a alguna cova fosca i pregona del lector i aspirar…
  • Escriptora i teòloga estatunidenca, Marilynne Robinson (Idaho, 1943) ha conreat l'assaig i la novel·la, aquest últim gènere de manera pausada però amb gran èxit de crítica i públic. Robinson, autora d'obres com Gilead o Home, ha vingut a Barcelona a presentar la seva última creació: Lila, publicat en català per Edicions de 1984 i en castellà per…
  • Quan es topa amb L’esfera insomne (Labreu, 2015) de Màrius Sampere es dóna aquell moment d’estupefacció de quan vas amb l’àvia al museu: “què és”, “què representa", "no ho entenc”. Això és, en definitiva, perquè Sampere s’allunya de la poètica a la qual estem més avesats: les comparacions, les correspondències i…
  • Quins efectes provoca la lectura? Pot crear valors? Ens converteix en millors persones? El dimarts al vespre, Marilynne Robinson va seure al Mirador del CCCB –esplèndides vistes– per parlar sobre imaginació, literatura i democràcia. Premiadíssima escriptora nord-americana (la novel·la Gilead li va valdre el National Book Critics Circle Award i…
  • La segona part de les llistes de finals d'any arriba just a temps i amb un Top 9 (vés, som tres i ens costa posar-nos d'acord) dels millors llibres que no hem pogut ressenyar, ja sigui per circumstàncies històriques adverses, moments inoportuns, excés de material, etcètera. Considerem que finals d'any…

Comenta

Categoria: General, Ressenyes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>