Nova edició del Priorat en persona

Iniciativa del Centre Quim Soler, la literatura i el vi, l’any 2009 neix el Priorat en persona, un esdeveniment molt doble: se celebra cada dos anys i consisteix en dues fases, la d’anada i la de tornada. L’objectiu del projecte és enriquir literàriament el Priorat, una comarca amb poca presència en l’imaginari literari català. Com? A través de l’intercanvi directe d’experiències, d’humanitat en estat pur. 

La cosa funciona de la següent manera: durant l’anada, sis escriptors s’instal·len al Priorat acompanyats de quatre persones de la comarca, que aquí prenen el nom d’adalils. Els adalils són triats pel Centre Quim Soler i varien cada any; són del Priorat, ja sigui de naixement o d’adopció, i tenen la missió de mostrar la zona als poetes i novel·listes visitants. Durant tres dies, adalils, escriptors i la gent que els envolta conviuen enmig del Priorat: mengen junts, passegen junts, descobreixen la flora i fauna local, mengen plats deliciosos, aprenen els secrets del bon vi. En definitiva, descobreixen la comarca. Aquest any, aquesta experiència té lloc del 15 al 17 d’octubre, i el diumenge 18 se celebrarà una taula rodona oberta a tothom (cotxes! trens! autoestops! maratons!) en què escriptors i adalils explicaran convivències, experiències i impressions. 

L’ermita de Santa Maria i el pantà de Siurana, al Priorat. La capital de la comarca és Falset, poble fantàstic de visita obligatòria. (c) Josep Renalias

Però, de fet, l’experiència no culmina fins a la segona fase del Priorat en persona: la tornada. És el moment que els sis escriptors emprenen el camí de retorn al Camp de Tarragona i descriuen i presenten l’obra que han escrit arrel de l’experiència, agraeixen la col·laboració dels adalils, escriuen entrades al diccionari literari del Priorat (aquí podeu veure, per exemple, la contribució de Manuel Baixauli) i fan activitats amb centres educatius de la comarca. (Podeu veure vídeos de l’experiència aquí.)

Es tracta, doncs, d’un intercanvi per pur amor a l’art que té l’objectiu de descobrir el Priorat a l’exterior i de convertir-lo en una comarca literàriament sòlida, amb persència. Un luxe d’esdeveniment, tant pels qui hi assisteixen com a convidats forans com pels qui expliquen la terra que habiten. Els escriptors que participen a l’edició d’enguany són la Maria Cabrera, la Josefa Contijoch, el Jaume Copons, el Ramon Erra (), la Teresa Pascual i el Pau Vadell Vallbona. Al seu torn, els adalils seran el Joan Vaqué, l’Albert Sabaté, la Mireia Artís i la Carme Perelló. El primer acte obert, si voleu enfilar carretera, serà el diumenge 18 d’octubre. 

FacebookTwitterGoogle+Compartir

Comenta

Categoria: Breus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>