final de mes: octubre 2015

Trenta-un dies més a la butxaca: el canvi d’hora ens ha regalat seixanta minuts de son o de còctels, la bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha guanyat el Nobel de Literatura i l’escriptor Erri de Luca ha quedat finalment absolt. Les tres coses ens produeixen joia, tot i que segur que també han generat els debats de sempre, que això de les queixes és molt cultural. Ens petem el debat Halloween versus castanyes i des d’aquesta part del globus presentem els articles, xafarderies i descobertes literàries d’un octubre que ha començat txip-txap però acaba pletòric i lluminós.

 

AQUEST MES HEM PARLAT DE…

GUIA IMPROBABLE PER ENTENDRE LA XINA | Javier Borràs Arumí

1

A La actualidad de China (Crítica, 2009), Rafael Poch parla dels grans reptes de la Xina d’avui dia. Javier Borràs Arumí parla sobre el debat capitalisme-comunisme, el debat rural-modern i la tensió interna al Tibet o a Xinjiang. Una introducció al gegant asiàtic amb ganes de desmuntar mites.

 

PEP PUIG I ELS ANYS QUE PASSEN | Irene Pujadas

Entrevista a l'escriptor Pep Puig llibreria Calders.

L’amor i el temps són els dos grans temes de L’amor de la meva vida de moment (L’Altra Editorial, 2015), un recull de narracions on Pep Puig gira la mirada enrere. Escenes potentíssimes, crisi dels quaranta, bisturí discret.

 

SAAD SAAD, L’ULISSES ÀRAB | Júlia Bacardit

ulisses-from-Bagdad

En anglès podria ser “trist trist”, però en àrab és “esperança esperança”: Ulisses from Bagdad (Proa, 2009) d’Éric-Emmanuel Schmitt, recull les peripècies d’un iraquià que vol arribar a Londres. Una lliçó d’història recent de l’Orient Mitjà que remet inevitablement a la situació actual.

 

DOSTOIEVSKI I L’UNCOMMON SENSE | Anna Pazos

unnamed-1

Mentre llegia Els germans Karamàzov al metro, a l’Anna Pazos li van donar un pamflet on posava: “¿Existe Dios? Si Dios existe, ¿Por qué permite el sufrimiento? ¿Será que Dios creó un mundo imperfecto?”.

 

EL RING: LA INFLUÈNCIA DELS NOBEL | Miquel Adam, Júlia Bacardit, Marina Espasa i Xavier Vidal

20_award_overview

L’anunci del Premi Nobel de Literatura ha generat els debats de cada any: és realment influent, el Nobel? Quanta gent ha llegit Mo Yan arran del premi? S’hi fixen gaire, els lectors corrents? Té gaire transcendència, a part de les porres a Twitter? Debaten sobre el tema el Miquel Adam, la Júlia Bacardit, la Marina Espasa i el Xavier Vidal.

 

SALVEU ELS NENS DEL CANIBALISME! | Javier Borràs Arumí

Lu-Xun-portrait-by-Li-Yitai (1)

L’article presenta l’escriptor xinès Lu Xun i la narració boja de Diario de un demente (Kailas, 2014), una metàfora gens compassiva dels aspectes menys amables de la societat tradicional xinesa.

 

ENTREVISTA A GARY SHTEYNGART | Anna Pazos i Irene Pujadas

IMG_1241

Vam tenir l’honor i el plaer d’entrevistar Gary Shteyngart, l’autor de l’autobiografia Pequeño fracaso (Libros del Asteroide, 2015). Escriptor jueu d’origen rus, la seva família va emigrar de la Unió Soviètica als Estats Units quan ell era un nen petit. Parlem de drogues, de la ironia, de l’humor jueu, de segrestar trens i portar-los al Bronx. I amb vídeo inclòs.

 
 

I AL MÓN EXTERIOR…

- L’escriptora Svetlana Aleksiévitx ha guanyat el Premi Nobel de Literatura, i a Raig Verd li acaben de publicar Temps de segona mà: la fi de l’home roig. Núvol n’avança el primer capítol.

- Som molt fans dels còmics de R. E. Parrish.

- S’ha presentat el Cicuta Magazine, una revista en paper sobre art, món i tatuatges que podeu trobar a diverses llibreries de la ciutat.

- Es veu que a Grenoble hi han instal·lat una màquina dispensadora de relats curts. Una bona idea per a promocionar primers capítols, editorials del món?

- S’ha celebrat una nova edició del Priorat en persona, en què sis escriptors són convidats a aquesta comarca per a fer una mena d’intercanvi cultural.

- “Dying / Is an art, like everything else. / I do it excepctionally well.” El 27 d’octubre, Sylvia Plath hagués fet 83 anys. Recomanem l’article que li va dedicar la Jenn Díaz a Jot Down.

- La llibreria NoLlegiu ha fet dos anys. Moltes felicitats!

 

FacebookTwitterGoogle+Compartir

També pot interessar-te...

  • La segona part de les llistes de finals d'any arriba just a temps i amb un Top 9 (vés, som tres i ens costa posar-nos d'acord) dels millors llibres que no hem pogut ressenyar, ja sigui per circumstàncies històriques adverses, moments inoportuns, excés de material, etcètera. Considerem que finals d'any…
  • ATENCIÓ! Semblava complicat però aquí les tenim: ens apuntem al carro de les llistes de finals d'any. Avui us oferim la llista dels millors llibres ressenyats de l'any i demà penjarem la dels millors llibres que, per motius que s'allunyen absolutament de la seva qualitat literària (són tant o més…
  • Ha passat poc més d'una setmana i l'elecció dels Nobel ja està mediàticament superada. Després de les breus porres, l'anunci oficial ha prosseguit amb un cúmul d'articles sobre la guanyadora d'enguany, l'escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx. En català, Raig Verd Editorial publicarà a finals d'octubre el seu Temps de segona…
  • “Sabrem que ens hem convertit en un país normal quan lladres jueus i prostitutes jueves condueixin els seus negocis en hebreu” David Ben Gurion Tel Aviv Noir és una col·lecció de contes negres ubicats a la ciutat israeliana de Tel Aviv-Jaffa. Forma part de la Noir Series que l'editorial independent Akashic Books…
  • Fa dues generacions llargues que existeix la llibreria Àngel Batlle. Situat al carrer Palla de Barcelona, a Ciutat Vella, el local fa olor de paper groc i de pols i està ocupat per prestatgeries molt altes i per taules plenes de llibres més o menys vells. El propietari Àngel Batlle,…

Comenta

Categoria: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>