el ring: la influència dels Nobel

Ha passat poc més d’una setmana i l’elecció dels Nobel ja està mediàticament superada. Després de les breus porres, l’anunci oficial ha prosseguit amb un cúmul d’articles sobre la guanyadora d’enguany, l’escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx. En català, Raig Verd Editorial publicarà a finals d’octubre el seu Temps de segona mà, una obra que abraça els últims vint anys d’història de Rússia. Sigui com sigui, passada l’eufòria de l’anunci oficial, alguns llegeixen articles sobre la persona guardonada i cadascú continua tranquil·lament amb els respectius quefers quotidians. I aquí és on es genera el dubte. I és que l’elecció dels Nobel acostuma a anar precedida (i prosseguida) de cert sentiment de sospita. És un premi realment influent? Quants de vosaltres heu llegit Tomas Tranströmer arran de la seva victòria el 2011? Qui ha llegit Mo Yan i Gao Xingjian arran del premi? Que un escriptor famós guanyi el Nobel implica un augment de vendes o de reputació? I si el guanya un escriptor poc conegut? Els lectors ho tenen present, o no s’hi fixen gaire? 

Hem reunit diverses veus que responen a la següent pregunta: creus que l’elecció del Nobel és realment influent, a nivell personal i professional?

svetlana aleksievitz ap photo markus schreiber

Svetlana Aleksiévitx és la guardonada d’enguany. (c) AP Photo / Markus Schreiber.

El ring dels Nobel: Miquel Adam

Ha de ser l’hòstia, que un autor teu guanyi aquesta loteria. Si més no, les primeres 24 hores. Hipermencions al facebook, al twitter, felicitacions d’aquí i d’allà, despenjar el telèfon mil vegades, trucar enfollit a impremta, al distribuidor… Ara bé, m’oloro que comercialment un Nobel no és garantia d’èxit comercial esclatant. De vegades sí. De vegades no. Per exemple. Mo Yan. Te l’has llegit? Tomas Tranströmer. Herta Müller. M’imagino reimprimint com un boig aquests autors, amb la faixa corresponent al Premi Nobel de torn, i al cap d’un mes menjant-me les devolucions amb patates.

 Més opinions del Miquel Adam, aquí.

El ring dels Nobel: Júlia Bacardit

Barack Obama va guanyar el Nobel de la Pau i els seus drones autodirigits no són pacífics. És probable que el premi literari també tingui un tint d’estratègia geopolítica, com tots els esdeveniments majúsculs. Però això no impossibilita l’interès per la qualitat autònoma d’un llibre, i en aquest sentit la influència del premi és innegable: si no he sentit mai a parlar d’un autor i obté el Nobel, m’interesserà llegir-lo (o llegir-la) a mitjà/llarg termini. Em passa amb Nadine Gordimer, amb Herta Müller. I ara també em passa amb l’Svetlana.

 Més sobre el que diu la Bacardit, aquí.

El ring dels Nobel: Marina Espasa

Si repassem la llista, hem de recular fins als anys noranta per trobar noms com Grass, Saramago o Octavio Paz, d’aquells que els no aficionats a la lectura reconeixen i fins i tot s’avergonyeixen de no haver llegit. O s’avergonyien. [...] Passa una altra cosa, també: dels quinze premis del segle, cinc han estat per a dones (Jelinek, Lessing, Müller, Munro i la flamant Aleksiévitx) cosa que podem qualificar de bona notícia o de símptoma fatal que el prestigi del premi s’ha desplomat. Tant se val: hi ha tanta desigualtat per pal·liar, que qualsevol reconeixement a una dona —sempre que sigui bona escriptora— ha de ser celebrat com una victòria.

Aquí continua l’article de la Marina Espasa.

El ring dels Nobel: Xavier Vidal

De tots els premis literaris que es concedeixen a tota una obra d’autor viu és el més apreciat per lectors, llibreters i editors. Desperta interès per tots els autors dels quals no sabíem res i que, amb el guardó, es posen en el mapa mental de la lectura que “algun dia faré perquè li han donat el Nobel”. És el cas d’Alexksiévitx, Tranströmer, Munro i un llarg etcètera; preguntem-nos si els coneixeríem aquí si no els haguessin donat el Nobel. Discutibles? I tant. Però benvinguda sigui la discussió si es fa sempre sobre la base del descobriment, d’acostar-se a una literatura i a una cultura que ens resulta del tot desconeguda. Merescuts? Hi ha algun premi merescut? En el moment en que a algú se li atorga un premi no se n’està descartant un altre?

I podeu llegir més Xavier Vidal aquí.

FacebookTwitterGoogle+Compartir

També pot interessar-te...

  • Creus que l'elecció del Nobel és realment influent, a nivell personal i professional?  Ja fa un parell d'anys que, segurament per aquesta nova addicció que anomenem Twitter, hi ha un dijous d'octubre que uns quants passem enganxats a una porta que s'obre cap a la una del migdia en una…
  • Creus que l'elecció del Nobel és realment influent, a nivell personal i professional?  Em demanen la meva opinió a propòsit de la influència dels Premis Nobel de Literatura. Com tantes coses a la vida, no ho tinc gens clar. Podria dir que no en té cap com que en té…
  • ATENCIÓ! Semblava complicat però aquí les tenim: ens apuntem al carro de les llistes de finals d'any. Avui us oferim la llista dels millors llibres ressenyats de l'any i demà penjarem la dels millors llibres que, per motius que s'allunyen absolutament de la seva qualitat literària (són tant o més…
  • Trenta-un dies més a la butxaca: el canvi d’hora ens ha regalat seixanta minuts de son o de còctels, la bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha guanyat el Nobel de Literatura i l'escriptor Erri de Luca ha quedat finalment absolt. Les tres coses ens produeixen joia, tot i que segur que també han…
  • L'escriptor argentí Martín Caparrós, vestit amb jersei negre, seu al mig d'una taula rectangular. Tots els periodistes que l'envolten van equipats amb una llibreta i, quan no intervenen, prenen notes. Escriuen una crònica sobre el que Martín Caparrós entén per crònica; Martín Caparrós diu  "estoy harto de la palabra crónica".…

Comenta

Categoria: General, Ressenyes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>