el ring dels Nobel: Xavier Vidal

Creus que l’elecció del Nobel és realment influent, a nivell personal i professional? 

Em demanen la meva opinió a propòsit de la influència dels Premis Nobel de Literatura. Com tantes coses a la vida, no ho tinc gens clar. Podria dir que no en té cap com que en té molta. A mesura que passen els anys, però, vaig observant una fluctuació a l’hora d’elegir el guardonat. Una fluctuació que algun autor ja va assenyalar alguna vegada dient que “el jurat ha d’elegir entre un autor best-seller o una poeta polonesa”. El best-seller o autor reconegut serveix perquè la gent el compri més. La poeta polonesa —en al·lusió a Wisława Szymborska— serveix perquè la gent comenci a comprar-lo.

A efectes de vendes és cert que el premi Nobel ajuda a incrementar les vendes de les obres de l’autor guardonat. (Res com la mort, la gran prescriptora, per incrementar les vendes.) Si bé és cert que no hi ha res científic. Per exemple, el premi del 2010 que van atorgar al xinès Mo Yan —sí, sí, Mo Yan— no ha ajudat a mantenir els títols d’aquest autor a les prestatgeries de fons de les llibreries. Què pot influir, doncs? De vegades un interès per la cultura d’origen o per la situació del país d’origen del guardonat. El lliurament del premi aquest any a Svetlana Aleksiévitx, una bielorrussa de la qual només se n’havia traduït un títol al castellà i cap al català, ha desfermat l’interès de molts editors, alguns dels quals tenien contractats els drets però cap pressa per publicar-los.

Així doncs, té interès o influència el Premi Nobel de literatura? De tots els premis literaris que es concedeixen a tota una obra d’autor viu és el més apreciat per lectors, llibreters i editors. Desperta interès per tots els autors dels quals no sabíem res i que, amb el guardó, es posen en el mapa mental de la lectura que “algun dia faré perquè li han donat el Nobel”. És el cas d’Alexksiévitx, Tranströmer, Munro i un llarg etcètera; preguntem-nos si els coneixeríem aquí si no els haguessin donat el Nobel. Discutibles? I tant. Però benvinguda sigui la discussió si es fa sempre sobre la base del descobriment, d’acostar-se a una literatura i a una cultura que ens resulta del tot desconeguda. Merescuts? Hi ha algun premi merescut? En el moment que a algú se li atorga un premi no se n’està descartant un altre?

Article escrit pel Xavier Vidal.

També opinen sobre la influència dels Nobel el Miquel Adam, la Júlia Bacardit i la Marina Espasa.

FacebookTwitterGoogle+Compartir

Comenta

Categoria: General, Ressenyes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>