final de mes: setembre 2015

Hi ha qui torna a la feina o qui torna a buscar-ne, qui comença màsters o recull diplomes, qui omple LinkedIn d’experiències de voluntariat i qui s’entrega a la sàvia empresa del vermut diari, que total encara som a principis de curs. La NASA ha trobat aigua a Mart i la vida segueix impassible als canvis d’estacions i a les votacions a les urnes. Des d’aquesta part ínfima del planeta, repassem els articles, xafarderies i descobertes literàries d’aquest (mig) mes de setembre.


AQUEST MES HEM PARLAT DE…

955081

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El drama de les “greatest bookstores” | Irene Pujadas 

Vam estrenar el nou web parlant sobre Aldous Huxley, el bon i el mal turisme i el “perill” de ser una llibreria massa maca. En el cas de la llibreria Lello e Irmão de Porto, el torrent de turistes ha convertit un lloc inicialment preciós en un temple de selfies on cal pagar entrada.

 

piig1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aldrovandi vol ser Shakespeare | Júlia Bacardit 

Vam entrevistar Emanuele Aldrovandi, un jove dramaturg italià que va presentar la seva peça Balenes al Festival PIIGS, de la mà de la companyia Nus Teatre. Aquí, Aldrovandi parla de temes com la (poca) utilitat del teatre social o la crisi econòmica europea.

 

benidorm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rafael Chirbes, horror a Marina d’Or | Anna Pazos 

Crematorio (Anagrama, 2007), l’autor de Tavernes de Valldigna teixeix un aparent retrat de l’Espanya del boom que, en realitat, amaga les peripècies d’una colla de personatges que han fet el salt de la dictadura a la democràcia amb més pena que glòria. Tres-centes pàgines d’existencialisme decadent amb olor de crema solar i sangria barata.

 

Carmen Secanella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carmen Balcells, la “dínamo con faldas” | Irene Pujadas

Repassem breument la biografia de l’anomenada “Mamá Grande”, la “dínamo con faldas” que va revolucionar absolutament les relacions entre escriptors, editors i agents.  Pels qui no l’hem coneguda, els articles ens la presenten com una senyora superlativa però discreta, supersticiosa, misteriosa i excessiva. I molt, molt ploranera.

 

I AL MÓN EXTERIOR…

- S’han celebrat moltes setmanes, com la Setmana del Llibre en Català a l’avinguda de la Catedral o la Setmana de la Literatura Txeca a la Llibreria Calders. De fet, fins al 4/10 encara es pot anar a tafanejar la Fira del Llibre d’Ocasió, Antic i Modern, on, per cert, s’ha trobat part de la biblioteca del poeta Francesc Garriga Barata en venda, llibres dedicats inclosos. Aquest fet ha generat cert estupor i algun article.

- Hem vist que The Guardian ha publicat la seva llista definitiva de les 100 millors novel·les escrites en anglès. Mireu-vos-la, però no desespereu.

- Anirem a veure la mostra El atlas de Borges, que presenta més de 130 fotografies dels viatges que l’escriptor argentí va fer amb María Kodama. Fins al 14/10 a la biblioteca Jaume Fuster. I gratis.

- Hem descobert i celebrat iniciatives que proveeixen llibres per als refugiats, ja sigui la biblioteca temporal de Calais o la iniciativa Buy Books for Syria, a càrrec d’escriptors angloparlants com Salman Rushdie o la sempre estimada Caitlin Moran.

- Hem posat uns ulls com plats davant la notícia que la normativa municipal prohibeix la presència al carrer de la ja mítica pissarra de la Llibreria NoLlegiu, que cada matí renova les cites literàries. Davant d’aquesta absurditat, sembla que els de la NoLlegiu han optat per la desobediència.

- També hem descobert la Flaneur Magazine, que a cada número se centra exclusivament en un carrer d’una ciutat. De moment han fet carrers com la Kantstrasse de Berlín o el Corso Vittorio Emanuele II de Roma.

- La imatge que presenta l’article és de Vivian Maier, una nord-americana que va passar bona part de la seva existència fent de mainadera a Chicago. Artísticament desconeguda durant la seva vida, va fotografiar compulsivament el seu voltant però no va revelar molts dels carrets. La seva obra va ser descoberta l’any 2007 en una casa de subhastes de Chicago.

 

FacebookTwitterGoogle+Compartir

Comenta

Categoria: General, Ressenyes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>