Kosmopolis! Kosmopolis!

Tant petita com és aquesta regió nostra, tothom sap que avui comença la nova edició del Kosmopolis, festival bianual que tracta la res literària des de perspectives amples i diverses. Els protagonistes de l’edició d’enguany són sir W. G. Sebald —Max Sebald pels amics i familiars; es veu que dir-se Winfried no li feia cap gràcia— i els 150è aniversari de l’Alícia al País de les Meravelles de Lewis Carroll. Dues estratègies, doncs, per analitzar el pont entre el segle XX i el XXI i celebrar la influència de conills blancs i barreters en l’univers extraliterari: de la semiòtica a la física quàntica.

Podeu consultar tota la programació a: http://kosmopolis.cccb.org/ca

Per als qui us hi poseu tard, us proposem diversos plans imprescindibles. Avui mateix haurieu d’anar a veure què expliquen el periodista Xavier AldekoaTaiye Selasi, una escriptora i fotògrafa britànica d’orígen ghanès i nigerià que va debutar fa un parell d’anys amb la novel·la Ghana Must Go però que també és coneguda per haver popularitzat el concepte d’Afropolitan, que va resumir d’aquesta manera a l’article Bye-Bye Barbar:

They (read: we) are Afropolitans – the newest generation of African emigrants, coming soon or collected already at a law firm/chem lab/jazz lounge near you. You’ll know us by our funny blend of London fashion, New York jargon, African ethics, and academic successes. Some of us are ethnic mixes, e.g. Ghanaian and Canadian, Nigerian and Swiss; others merely cultural mutts: American accent, European affect, African ethos. Most of us are multilingual: in addition to English and a Romantic or two, we understand some indigenous tongue and speak a few urban vernaculars. There is at least one place on The African Continent to which we tie our sense of self: be it a nation-state (Ethiopia), a city (Ibadan), or an auntie’s kitchen. Then there’s the G8 city or two (or three) that we know like the backs of our hands, and the various institutions that know us for our famed focus. We are Afropolitans: not citizens, but Africans of the world.

La xerrada de Taiye Selasi, de fet, s’emmarca dins el cicle de Dialegs K. És en aquest mateix context que el nord-americà William T. Vollmann (de qui David Foster Wallace era molt fan) conversarà amb Juan Francisco Ferré sobre la literatura al límit (19/03), Robert Coover dialogarà amb Màrius Serra (20/03) i Rachel Kushner i Eduardo Lago parlaran sobre l’estat de la literatura nord-americana actual (21/03).

Taiye Selasi. (c) Annika Af Klercker

Pel que fa a les variacions de l’univers de Lewis Carroll, Alberto Manguel parlarà sobre la raó que tenia Alícia (20/03) i Mina Holland farà una xerrada sobre literatura i gastronomia. Autora d’El Atlas Comestible i editora del suplement gastronòmic de The Guardian, Holland parlarà d’escriptura gastronòmica, la literatura com a manera d’apreciar el menjar i receptes amb cites literàries. Ho farà el dissabte 21 a les 18.30 h, l’hora de berenar.

Els qui tingueu predilecció per tot el que és la business del llibre us acostareu al BookCamp, un conjunt de xerrades que parlen d’aspectes tècnics, dilemes i debats entorn el món editorial: què fa exactament un agent literari, diverses plataformes de lectura en línia, els dilemes de l’autopublicació, tot el tema etern dels e-books i fins i tot temàtiques legals, com la qüestió de la propietat intel·lectual en el món digital.

Tenim un especial interès, però, per les xerrades que s’engloben dins del tema de Traduir Europa i que descobreixen els ponts lingüístics del vell continent i reivindiquen autors poc desconeguts. Així, el dia 20 se celebra una taula rodona entre diversos escriptors que escriuen en una llengua diferent de la materna -en aquest cas, l’alemany. Es tracta de Marjana Gaponenko i Abbas Khider, ambdós guanyadors del Premi Adelbert von Chamisso, que els llestos dels alemanys atorguen a tots els escriptors estrangers que escriuen en germànic. Sigui com sigui, la conversa sobre com es viu el canvi de llengua literària pot ser molt interessant. També Vinicio Capossela (que fa cançons com aquesta) presentarà Tefteri. El libro de las cuentas pendientes (Minúscula, 2014), un viatge musical per la Grècia de la crisi financera.

I el que no ens perdrem per res del món és el debat de Hoda Barakat, Jordi Puntí i Alida Bremer sobre autors desconeguts que mereixen ser traduïts i publicats arreu del món. Aquests tres escriptors parlaran de dos projectes. D’una banda la Finnegan’s List, una llista d’obres literàries oblidades publicada cada any per la Societat Europea d’Autors i basada en les recomanacions d’escriptors de renom; Jordi Puntí era membre del jurat d’aquest any i va recomanar Blai Bonet, J. V. Foix i Joan-Daniel Beszonoff. L’altra iniciativa és el projecte Schwob, que vol traduir i promoure clàssics moderns oblidats.

Jordi Puntí. Extreta de Time Out Barcelona.

Nogensmenys, els fans del periodisme tindreu l’oportunitat d’escoltar les sàvies paraules de Jon Lee Anderson i Martín Caparrós —del primer vam parlar-ne fa poc—, que explicaran les seves pròpies experiències en contextos bèl·lics. Una de les mirades sebaldianes anirà de la mà de l’escriptor israelià David Grossman i Carles Torner, director executiu del PEN Internacional, que divagaran sobre les similituds temàtiques entre Grossman i Sebald: consciència, memòria personal i història col·lectiva. Finalment, la literatura del Kosmopolis s’amplifica fins arribar al món del cinema i les sèries: el Canal Alfa dóna cabuda a documentals, curts, animacions, pel·lícules i experiments visuals de diversa volada. Es pot assistir a la preestrena de l’oscaritzada Citizenfour, es pot escoltar Chimamanda Ngozi Adichie parlant sobre el descobriment de la seva veu cultural, es pot aprofundir sobre Sebald, observar El secuestro de Michel Houellebecq o, ras i curt, entregar-se al meravellós món de les sèries i mirar un episodi de The Jinx, Olive KitteridgeGirls.

FacebookTwitterGoogle+Compartir

També pot interessar-te...

  • La segona part de les llistes de finals d'any arriba just a temps i amb un Top 9 (vés, som tres i ens costa posar-nos d'acord) dels millors llibres que no hem pogut ressenyar, ja sigui per circumstàncies històriques adverses, moments inoportuns, excés de material, etcètera. Considerem que finals d'any…
  • "Els llibres polítics haurien de generar inquietud." Així s'obria fa setmanes la roda de premsa del nounat festival Literal, que agrupa llibreries, autors, lectors i editorials petites els dies 29, 30 i 31 de maig a l'espai Josep Bota de l'antiga colònia industrial Fabra i Coats.  El Literal és un…
  • Que el món de la publicitat ho mou quasi tot i quasi tot ho revoluciona és una veritat a la qual ja ens tenen acostumats. Ens agradi o no, la indústria del llibre també és víctima de l'esfera del màrqueting. Ens agrada? No ens agrada? És la vida? Sigui com…
  • Creus que l'elecció del Nobel és realment influent, a nivell personal i professional?  La gràcia d'un Nobel no és la venda de llibres. L'objectiu no és l'èxit posterior al premi sinó el premi en si mateix, perquè si la cosa hagués d'anar de calés podria guanyar-lo Danielle Steel o Stephen…
  • Trenta-un dies més a la butxaca: el canvi d’hora ens ha regalat seixanta minuts de son o de còctels, la bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha guanyat el Nobel de Literatura i l'escriptor Erri de Luca ha quedat finalment absolt. Les tres coses ens produeixen joia, tot i que segur que també han…

2 comentaris

Categoria: Breus

2 Comentaris a Kosmopolis! Kosmopolis!

  1. Pingback: Fins al 22 de març: Kosmopolis! festival...

  2. Me l’he tornat a perdre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>