unputdownable: campanyes de Penguin Books

Que el món de la publicitat ho mou quasi tot i quasi tot ho revoluciona és una veritat a la qual ja ens tenen acostumats. Ens agradi o no, la indústria del llibre també és víctima de l’esfera del màrqueting. Ens agrada? No ens agrada? És la vida? Sigui com sigui, un bon anunci sobre llibres pot ser cosa fina. Sinó que ho diguin al monstre de Penguin Books: estan farcits d’estrategues que els preparen campanyes força afortunades sobre els milers d’avantatges de la lectura i, conseqüentment, sobre els milers d’avantatges de comprar els llibres que viuen sota el seu segell. La majoria de campanyes de Penguin Books tenen el do de basar-se en els clàssics conceptes sobre què ens pot aportar la Senyora Literatura. Aquí teniu alguns del millors exemples:

The Whole Story (2008, Saatchi & Saatchi), o la versió cinematogràfica de la història. Es tracta d’imatges impactants amb números de pàgina repartits: la idea és que el llibre et va transportant d’història en història. Els números de les pàgines dicten la cronologia de la història; la resta és la projecció de la nostra ment. 

Print


There’s Life in a Book 
(2007, Y&R) o com els signes de puntuació poden esdevenir éssers empàtics. Aquesta és, personalment, la meva campanya preferida: lletres fent safareig, is criticant a eles perquè tenen big feet, etcètera. La idea és que el llenguatge deixa d’estar ancorat en la concepció avorrida i acadèmica i adquireix vida pròpia. Que hello esdevingui hell sense la O (que aquí és un senyoret que es diu Ollie) és, senzillament, una meravella del món de l’elegància publicitària.

there's life in a book


Escape Into a Book 
(2009, Saatchi & Saatchi) o com un bon llibre et separa feliçment del món real. La campanya és més certa que l’aigua i, en aquest cas, té una solidificació gràfica força encertada. Se’ns presenten, bàsicament, moments força miserables de la vida que podrien salvar-se gràcies a la presència d’una bona novel·la: l’espera al metro, l’espera del bus, l’espera a una sala d’espera, etcètera.

escape into a book


Unputdownable
(2009, Saatchi & Saatchi) o aquells llibres que fan que mai més vulguis tenir amics. Altre cop, la idea de l’evasió: apareixen personatges absolutament absorbits per certes novel·les, fins i tot quan no les tenen. Alguns dels autors de la campanya eren John Steinbeck o Sir Arthur Conan Doyle.

penguin_cannery_row


A Book Can Change Your Life
 
(2013, Y&R) o com els llibres poden tenir incidència en la vida de les persones, cosa que és tot un debat sobre el qual podríem escriure milers i milions d’articles. La campanya presenta vides de persones que, gràcies a un llibre concret, han esdevingut Gent De Bé en comptes d’Éssers Desastrosos. Exemple èpic: un noi molt fan de les agulles acaba convertint-se en un mestre de l’acupuntura i no un drogoaddicte gràcies a un llibre de filosofia oriental.

C04730_04562

En qualsevol cas, és curiós observar com aquestes campanyes de Penguin Books (que són una gent que té molts diners i, per tant, es pot permetre delicatessens publicitàries com aquestes) presenten dues concepcions particulars sobre què és i què aporta la literatura. D’una banda hi ha la idea de plaer i evasió: la literatura com a estratègia per fugir del món real, com a univers amb vida pròpia (vegi’s les lletres de There’s Life in a Book), absolutament addictiu (vegi’s Unputdownable) i al qual tenim un accés relativament senzill (ras i curt, comprant els seus llibres). D’altra banda, la idea d’aplicació pràctica, d’integrar els llibres a la vida de veritat: la literatura com a via d’aprenentatge i millora del món on ens ha tocat viure. Fi.

FacebookTwitterGoogle+Compartir

Comenta

Categoria: Breus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>