parelles arquitectòniques: Fante i Besora

Retornant a la vella tradició de les parelles aleatòries, ens hem aturat a fixar-nos en la similitud entre les descripcions de dones de l’italo-americà John Fante i un local, en Max Besora, autor de Vulcano, que és una obra fina i explosiva com un gentleman britànic resident als Pirineus portant un còctel molotov a la butxaca de l’americana. La connexió? Les dones arquitectòniques: dones robustes com una masia de la Vall de Bianya o com una església romànica, dones elegants i altes i sòlides com una torre d’ivori, dones grosses com cases unifamiliars, dones fortes com murs impossibles de traspassar.

3

A l’hora de descriure senyores i senyoretes, tant Fante com Besora utilitzen metàfores materials, sòlides, consistents, descripcions que parlen d’aquelles mares de família que tallaven el bacallà. En el cas local, es tracta de l’Eulàlia:

La tieta Eulàlia és grossa com una balena prenyada, grossa com una casa unifamiliar de 2 pisos; té uns pits com dos balcons modernistes i  un cul com un saló medieval on hi cabrien un moblebar, una taula per a 12 persones i, en un racó, un piano de cua, sense problemes. Vull dir que tota ella és enorme i càlida com una masia. 

I en el cas de Fante es tracta de la seva musa permanent, la dona que l’estimava, l’odiava i l’aguantava a parts iguals, el pilar de tots els conflictes familiars de l’obra de Fante, que són molts; a Plens de vida, una dona rodona com una gran bola de billar… Joyce Fante:

La Joyce era grossa i pacífica. Una gran roca blanca: les onades que li trencaven a sobre no la pertorbaven. Era una torre d’ivori, era l’estrella de l’alba, era un turó ondulant, era un mur de contenció. 

A més, evidentment, que Besora i Fante comparteixen aquesta cosa de ser lingüísticament fins i irònics i alhora una mica passats de voltes, una mica tronats, que són adjectius una mica estranys però és que, senyores i senyors, això és el català. Bon dissabte!

FacebookTwitterGoogle+Compartir

Comenta

Categoria: Perfils

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>